A teraz przepis na obiecane ciasto. Nim właśnie przekupiłam komisje :) Przepisu biszkoptu ni podaje bo każda pewnie z Was ma Swój przepis, który zawsze się udaje. Ja po wielu nieudanych próbach też mam taki przepis, a raczej mama mi go podsunęła.
Szarlotka Cesarska
1litr soku jabłkowego
1,5 słoika musu jabłkowego (słoik litrowy)
0,5l 30% śmietany kremówki
2 śmietany fix
1garaletka cytrynowa
1 budyń śmietankowy
20dag wiórek kokosowych
Upiec biszkopt na większej blaszce. Po ostygnięciu przekroić na dwie części. Mus jabłkowy zagotować, potem budyń rozrobić w szklance soku jabłkowego i wlać do jabłek.Znów zagotować i dodać galaretkę (proszek) i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić z 2 fixami. Wyjmujemy patelnie i 20 dag wiórek przesmażamy z łyżką masła i 1,5 łyżki cukru pudru. Wyjdą ładnie zarumienione. Teraz nasączamy połowę biszkoptu sokiem jabłkowym i wykładamy na niego połowę masy jabłkowej, potem przykrywamy drugą połówką biszkoptu nasączamy, kładziemy mus i śmietanę a na wierzch wysypujemy wiórki kokosowe. Dla mnie ciasto jest rewelacyjne. Ja raz dziele biszkopt na dwie części a czasami nie. Ale tak i tak wszystkim bardzo smakuję. Polecam :) No i zdjęcie (niestety zdjęcie to nie to samo jak zobaczyć ciasto na żywo) przed chwilką zrobione.
Narobiłaś mi smaka tym ciastem :)Prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuń... no i nici z mojego odchudzania :) ...
Wygląda smakowicie. Ostatnio piekę głównie drożdżowce. Ciasto drożdżowe przekładam twarogiem, albo makiem. Wszyscy w domu lubimy takie ciasto. I może dłużej poleżeć gdy nie trafią się goście.
OdpowiedzUsuńMniam!!! Gdybym była facetem - z miejsca poprosiłabym Cię o rękę ;-))) Ja niestety jestem antytalent kulinarny, ale smaka narobiłaś okrutnego ;-D
OdpowiedzUsuńHej! Nie wiem czy dostałas ode mnie maila czy nie, ale czy moglabym jeszcze raz prosic o wzory do Lickle Teda z kubeczkami?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Anka (piegucha(at)gazeta.pl)